PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ BÂRNOVA

Naşterea Sfintei
Fecioare Maria
Biserica romano catolica Barnova Biserica
Romano-Catolică Bârnova

PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ BÂRNOVA

Porumbel parohia romano catolica Barnova
PROIECTUL Descoperă bucuria care stă ascunsă în donația ta!
STADIUL LUCRĂRILOR Se înalță cu ajutorul Domnului
LUCRĂM Cu ajutorul dumneavoastră
PENTRU VEȘNICIE Lucrăm
TEMELIA DEO GRATIAS
PLACA Prinde contur
Crește bucuria! Cu ajutorul dumneavoastră
"De ce-l cautaţi pe Cel Viu printre cei morţi? Nu este aici. A inviat."

Cucernici confraţi preoţi, dragi persoane consacrate, iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

"Nu este aici. A înviat" - aceasta este vestea minunată pe care au primit-o femeile care se îndreptau spre mormântul lui Isus în dimineața de Paști și care nu încetează să răsune și astăzi și să vestească lumii biruința iubirii asupra urii, a binelui. . . . asupra răului, a vieţii asupra morţii.

"Nu este aici. A înviat" - această vestea care continuă să aducă mângâiere și speranță în inimile tuturor acelora care cred și se lasă transformate de prezență și iubirea Domnului Înviat.

"Nu este aici. A înviat" - aceasta este vestea centrală, inima și esența credinței noastre creștine în jurul căreia gravitează și din care se alimentează existența a Bisericii pelerine pe pământ.

Sărbătoarea Învierii Domnului este prin excelență sau sărbătoare a renașterii, a vieții și a bucuriei. Dar, parcă, nu vine atât de greu zilele acestea să o celebrăm cu o autentică și sinceră bucurie! Ne gândim la Ucraina și la multe alte locuri din lume, unde răsună strigătul de ajutor al oamenilor amenințați de teroarea armelor. Ne gândim la mâna noastră semeni de-ai noștri care se simt dezorientați în fața tuturor provocării care le apar în cale. Ne gândim la toți aceia care se află în dificultate din cauza bolii, a vârstei înaintate și a singurei. Și atunci ne întrebăm: cum putem proclama cu entuziasm victoria lui Cristos asupra răului și a morții atâta timp cât Vinerea Mare pare să nu se mai termine, continuând să semene în lume atâta suferință, frică și neputință?

În realitate, tocmai pentru aceasta a venit Cristos. Pentru aceasta a dorit să experimenteze singurătatea, abandonul din partea celor apropiați, crucea și mormântul. Dar, în mijlocul întuneric și al suferinței care nu caută în diferite moduri, se aprinde o lumină, încolțește o speranță și răsună același glas al îngerului: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat" ( Lc 24,5-6). Cristos nu este absent, nu este departe, nu este printre cei morți. Cristos a înviat și este prezent în viața fiecărei persoane care-i deschide inima și îl primește cu credință. El este Cel Viu pentru ceia le este frică și suferă din cauza incertitudinilor vieții. Este Cel Viu pentru toți aceia care sunt nevoiți să lupte pentru viață și pentru demnitatea ei. Este Cel Viu pentru noi toți care dorim să construim o lume mai umană, mai dreaptă, mai fraternă.

Iată de ce, iubiţi fraţi şi surori, nu doar că putem, ci chiar trebuie să proclamăm cu tărie şi bucurie anunţul pascal: "Cristos a înviat! Adevărat a înviat!" Este un mesaj de speranță de care lumea astăzi are atâta nevoie. Cristos vine în mijlocul nostru și nu întărește încrederea că răul va fi învins, iar întunericul, frica și tristețea vor fi depășite prin credința neclintită în grija și iubirea lui Dumnezeu, care nu asistă și nu însoțește neîncetat.

Când Evanghelia vorbește despre Paști, toți se pun în mișcare și încep să alerge: femeile aleargă să dea de știre ucenicilor cele văzute și auzite, Petru și Ioan aleargă și ei după ce au văzut mormântul gol. Toţi aceştia au fost reînnoiţi, trecând de la îndoială la credinţă, de la frică la încredere, de la tăcere la mărturie. Asemenea lor, să ne ridicăm și să nu punem și noi în mișcare! Să nu ne resemnăm! Să credem în puterea binelui și a luminii! Să credem că viața poate renaște întotdeauna!

Să nu uităm niciodată împreună cu Biserica Celui Înviat! Să fim părtași la viața ei, lăsându-ne transformați de prezența lui Cristos care ne cheamă să devenim, prin puterea Duhului Sfânt, oameni ai învierii, semne și instrumente de speranță unii pentru alții. Iubirea Celui Înviat să ne deschidă ochii inimii ca să avem grijă unii de alţii, căutând noi modalităţi de solidaritate şi de angajament reciproc. Da, prezența lui Cristos înviat nu poate ajuta să crească în comună și în bunătate, astfel încât să devină tot mai mult, așa cum nu-l invită Papa Francisc, o comunitate primitoare, care, "cu puterea Celui Înviat, vrea să dea naștere unei lumi. noi, în care toţi să fim fraţi, în care să fie loc pentru cei ignoraţi din societăţile noastre, în care să strălucească dreptatea şi pacea" ( Fratelli tutti  278).

Iubiţi fraţi şi surori,

Doresc ca mesajul de lumină și de speranță al Învierii Domnului să ajungă la toți credincioșii Bisericii noastre locale, mai ales la cei care trec prin noaptea suferinței, a singurei și a neputinței. Învierea lui Cristos să nu întărească în momentele de încercare și să nu dea tuturor bucuriei și mângâierea prezenței sale.

Împreună cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și cu PS Petru Gherghel, episcop emerit, vă dorim tuturor sărbători pascale binecuvântate! Lumina, pacea și iubirea Celui Înviat să vă însoțește mereu!

Cristos a înviat!

✠ Iosif Păuleţ
episcop de Iaşi

Postat pe: 15-04-2022 Distribuie Nr. vizualizari: 99
biserica parohia romano catolica barnova
Copyright © 2020 | Parohia Romano-Catolică Bârnova. Toate drepturile rezervate.
Developed and designed by logo-weblama