PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ BÂRNOVA

Naşterea Sfintei
Fecioare Maria
Biserica romano catolica Barnova Biserica
Romano-Catolică Bârnova

PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ BÂRNOVA

Porumbel parohia romano catolica Barnova
PROIECTUL Descoperă bucuria care stă ascunsă în donația ta!
STADIUL LUCRĂRILOR Se înalță cu ajutorul Domnului
LUCRĂM Cu ajutorul dumneavoastră
PENTRU VEȘNICIE Lucrăm
TEMELIA DEO GRATIAS
PLACA Prinde contur
Crește bucuria! Cu ajutorul dumneavoastră
SE ÎNALȚĂ
Invierea lui Cristos, un eveniment care a schimbat istoria

Dragi frați și surori în Domnul,

Celebrarea Sfintelor Paști punctul culminant al anului liturgic. În sintonie cu celebrarea liturgică, anotimpul primăverii ne invită să ne minunăm de puterea vieții care străpunge brazdele de pământ și înflorește în ramurile copacilor și în ciripitul păsărilor.

Un eveniment al istoriei care schimbă istoria

Învierea lui Cristos este un eveniment istoric, cu o semnificație universală și o rezonanță cosmică, pentru că un nou început: transformarea întregii omeniri. Este un eveniment care schimbă istoria, care da un sens nou tuturor evenimentelor umane.

Și iată care este această nouă semnificație: moartea și nedreptatea nu mai au ultimul cuvânt! Isus a fost omorât în ​​mod nedrept, însă învierea la îndreptăţit, astfel nedreptatea a fost spălată şi depăşită definitiv prin învierea sa. Mai mult, moartea însăşi nu mai are ultimul cuvânt: Isus nu şi-a încheiat activitatea pământească pe cruce sau în mormânt, ci este triumfător asupra morţii şi a răului. Aşadar, istoria umană nu mai este o pură întâmplare, nici un joc al celor puternici care se alătură în diferite feluri. Nu mai este istoria omului singur și însingurat pe pământ, pentru că Dumnezeu continuă să fie alături de fiecare om, cu suferința sa, cu moartea sa: Dumnezeu este cu om, oferindu-i însăși viața sa.

Paştele, lucrarea Duhului Sfânt

Pătimirea și învierea lui Isus au loc prin lucrarea Duhului Sfânt. „Așa cum focul a mistuit victimele jertfelor vechilor sacrificii rituale, tot la felul Duhul Sfânt a acționat într-un mod special în această datăruire de sine absolută a Fiului Omului, pentru a transforma suferința în iubire răscumpărătoare” ( Dominum et vivificantem , 40 ) . De aceea, "capodopera" Duhului Sfânt este Paștele Domnului Isus, o taină a suferinței și a slavei. Prin darul Duhului, este posibil ca și noi, ucenicii lui Cristos, să facem din cruce calea spre lumină:  per crucem ad lucem  ("prin cruce la lumină").

Reînnoiesc îndemnul meu din scrisoarea de la începutul anului pastoral 2022-2023 prin care vă propuneam să fim „Uniți în Duhul Sfânt”. Biserica este, prin însăși natura sa, o comunitate într-o stare permanentă de misiune. Pentru a rămâne fidelă misiunii sale, ea este chemată la o reînnoire continuă din fidelitate față de Isus cel înviat, prin puterea Duhului Sfânt (cf.  EG  25-26).

Misiunea, răspunsul Bisericii la evenimentul Învierii

Așa cum ne amintea și Papa Francisc, Învierea Domnului nu este o iluzie! "Astăzi, mai mult ca oricând, răsună anunțul pascal atât de drag Orientului creștin: «Cristos a înviat! Adevărat a înviat!" (Papa Francisc, Mesajul Urbi  et orbi , 17 aprilie 2022).

Într-adevăr, prin acest salut pascal, noi, creştinii, afirmăm că Isus este adevărata viaţă, că fericirile evanghelice sunt adevărate, că Duhul Sfânt asistă necontenit Biserica sa peregrină pe pământ, că merită să ne rugăm, să iertăm, să iubim, că există "viaţă" şi după "moarte".

Din misterul învierii se naşte Biserica misionară care, prin puterea Duhului Sfânt, dă mărturie despre viaţa cea nouă, care nu mai este marcată de egoism şi interes, ci de dăruirea umilă de sine. Astfel, ia naştere o lume nouă în care se poate construi o pace adevărată şi sinceră între oameni, pentru că inima fiecărui om a fost transformată, reabilitată, reînnoită prin certitudinea bucuriei de a fi copii ai lui Dumnezeu, cu un orizont etern.

Iată de ce cântăm atât de frumos în Noaptea de Paşti: "Tresaltă de bucurie Sfânta Biserică, împodobită cu splendoarea luminii sale. Să răsune acest sfânt lăcaş de strigătele puternice ale mulţimii". În aceeaşi tonalitate, antifona mariană pe care o auzim în timpul pascal, "Bucură-te, Regina cerului, aleluia", cântă atât de frumos bucuria Mariei pentru învierea Fiului ei şi, împreună cu ea, bucuria Bisericii, bucuria noastră a tuturor.

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Conştienţi de semnificaţia profundă a Învierii Domnului, vă invit din toată inima să privim istoria noastră în lumina promisiunii vieţii! Da, astăzi, de Paşti, vestim o viaţă de care moartea nu se mai poate atinge. Noi proclamăm o speranţă care locuieşte deja în noi şi ne dă puterea de a ieşi din "mormintele" noastre, pentru a mărturisi că viaţa ne-a cucerit şi pe noi.

Îmi doresc mult ca această celebrare a Învierii Domnului să ne descopere tuturor condiţia noastră de fii ai lui Dumnezeu şi de fraţi, "uniţi în Duhul Sfânt", chemaţi să purtăm în lume bunătatea, fraternitatea şi pacea lui Isus înviat.

Vă salut cu afecţiune paternă pe toţi şi pe fiecare în parte: preoţi, persoane consacrate, animatori liturgici, seminarişti, ministranţi, copii, adolescenţi şi tineri, credincioşi din ţară şi de peste hotare, fraţi care poartă crucea suferinţei, deţinuţi, persoane departe de credinţă. Pentru toţi a murit Isus pe cruce, pentru toţi a înviat şi tuturor Tatăl ceresc doreşte să ne dăruiască viaţă fără de sfârşit.

Împreună cu Preasfinţitul Petru Sescu şi cu Preasfinţitul Petru Gherghel, vă dorim din inimă sărbători pascale binecuvântate! Lumina şi pacea Celui Înviat să pătrundă în inimile noastre şi să rămână cu noi mereu!

Cristos a înviat! Aleluia!

✠ Iosif Păuleţ
episcop de Iaşi

Postat pe: 08-04-2023 Distribuie Nr. vizualizari: 354
biserica parohia romano catolica barnova
Copyright © 2020 | Parohia Romano-Catolică Bârnova. Toate drepturile rezervate.
Developed and designed by logo-weblama